Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΧΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ - ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Επιμέλεια Αναστασίου Στασή, προέδρου του Συνδέσμου Αχαίας - Κύπρου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΒΟΣΚΟ
ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΡΧΑΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ










ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΝΔΡΕΑ Ι. ΒΟΣΚΟΥ

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Ι. ΒΟΣΚΟΣ, από την Άνω Ζώτεια της Κύπρου, είναι Ομότιμος Kαθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε επίσης στα Πανεπιστήμια Λωζάνης, Κρήτης και Κύπρου. Το ερευνητικό, επιστημονικό και διδακτικό του έργο είναι επικεντρωμένο στον ΟΜΗΡΟ και στην Αρχαϊκή Λυρική ποίηση, στην Κριτική του κειμένου, και στη Συγκριτική Φιλολογία, κατά κύριο δε λόγο στην ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ (με άλλες λέξεις: στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ) ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ. Εξακολουθεί να διδάσκει, εθελοντικά, θέματα της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας στον μεταπτυχιακό κύκλο, προώθησε και προωθεί ποικιλοτρόπως, σε στενή συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (κατά κύριο λόγο), τη διαθεματική διδασκαλία της στη Μέση Εκπαίδευση. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης και άλλων Επιτροπών. Είναι Εταίρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και Αντιπρόεδρος της Ανθρωπιστικής Εταιρείας.

Ως ενεργό μέλος της Επιτροπής του Ε.Κ.Π.Α. για την Κύπρο συνέβαλε σημαντικά στην οργάνωση 19 Σεμιναρίων Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας στην Αθήνα και 17 Συμποσίων στη Λευκωσία, 29 πολυμελών Εκπαιδευτικών εκδρομών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νησί, 17 Πολιτιστικών Τριημέρων και εκατοντάδων άλλων εκδηλώσεων για την Κύπρο, με σημαντικές σχετικές εκδόσεις. Διετέλεσε συν τοις άλλοις Πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Ταμίας της Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κυπρίων Ελλάδος, Μέλος (επί εξαετία) και Συντονιστής (επί τετραετία) της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Ακαδημαϊκών» της Κύπρου και της Παγκόσμιας «Διαπανεπιστημιακής Επιτροπής Έρευνας για την Κύπρο». Το 1955-59 (ως μαθητής) υπηρέτησε στις τάξεις της Α.Ν.Ε. καί της Π.Ε.Κ.Α., το 1964 (ως εθελοντής φοιτητής) και το 1974 στην Κυπριακή Εθνοφρουρά ως Έφεδρος Αξιωματικός. Για το πνευματικό του έργο και την όλη προσφορά του έχει τιμηθεί από το Υ.ΠΑΙ.ΠΟ. της Κύπρου με το βραβείο «ΟΝΗΣΙΛΟΣ», από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, και από την Ακαδημία Αθηνών για τους 4 τόμους της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας. Είναι επίσης Επίτιμος Δημότης Χίου, και άλλων Δήμων.

Κυριότερα έργα του:  Μελέαγρος - Αχιλλεύς και Φοίνιξ (Συμβολή εις την έρευναν της ενότητος της Ιλιάδος), 1974 (διδακτορική διατριβή), με Γαλλική μετάφραση: 1997 και 20102 / Από τη Μετάφραση στο Πρωτότυπο (Συμβολή στην ανανέωση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση), Α. Βοσκού - Θ. Παπακωνσταντίνου, 1992 /  Μορφώ παροικήσουσι, 1999   /  Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία, τόμ. 1-4, 1995-2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου